välkommen att upptäcka
lyrestad

Här finner ni information om allt som finns att upptäcka och göra i Lyrestad

Gästhamnen

Gästhamnen i Lyrestad är en omtyckt mötesplats för båtfarare, bilister och cykelturister. Här finns 15 platser och 12 eluttag (6A), samt en gästhamnsservice med tillgång till toaletter, duschar och tvättstuga.

ställplatsen

I Lyrestad finns 25 ställplatser i direkt anslutning till Göta kanal. 15 av platserna har el och 10 platser utan. I priset för ställplatsen ingår tillgång till en handikapptoalett. Ställplatsen i Lyrestad hamnade på en 3:e plats när tidningen Husbil & Husvagn korade Årets ställplats 2020!

lyrestad kyrka

Ursprungliga stenkyrkan byggdes på medeltiden. Delar av dess norra vägg ingår i nuvarande kyrkobyggnad som uppfördes 1674. Ett kyrktorn byggdes till 1690 och på 1700-talet byggdes nuvarande sakristia.

turer med segelbåten lizella

Under sommaren erbjuds turer med segelbåten Lizella. Här får ni vara aktiva och hjälpa till med båten, slussa, dra i tampar med mera. Att känna hur vattnet stiger eller sjunker under era fötter är en skön upplevelse. Mellan slussarna glider vi fram i fem knop och ser landskapet passera. Kanske njuta av ett dopp i kanalen eller sola på fördäck?

promenera eller cykla längst göta kanal

Sträckan från Sjötorp till Tåtorp är på 35 kilometer. Boende, mat, upplevelser och en mobilapp med vandringsguider som följer kanalen på den grusade bilfria dragvägen. Cykeluthyrning finns på flera platser.

Barnens minikanal i norrqvarn

I Norrqvarn finns Barnens minikanal som är Göta kanal uppbyggd i miniatyr. Här kan barnen se kanalens väg mellan sjöarna Vänern och Vättern. Hyr en leksaksbåt för att erövra minikanalen med och vid återlämnandet av båten får man en glass.

if weimer Lyrestad

Välkommen till IF Weimer Lyrestad. På vår hemsida kan ni se kommande matcher, läsa om våra medlemmar, andra aktiviteter i byn och kolla
in senaste nyheterna plus mycket mer. Ni är även välkomna upp till Guntorpsvallen för att titta på fotboll. Vi har både A-lag och flera ungdomslag.

tennisplan

Vill du spela tennis? Info om betalning samt bokningslistor finns vid tennisbanan på adressen Norrgatan 12.

hembygsmuséum

Välkommen titta in i vårt museum, där du kan se föremål från tid som varit. Museet är uppbyggt i avdelningar ex. telefonsamling, skomakarhörna, tvätt avdelning osv. så det är lätt att koppla föremålen till rätt användningsområde. Vi har ca 6000 föremål registrerade i vårat museum.

M/S Bellevue Båttrurer

Sommartid trafikerar M/S Bellevue sträckan Sjötorp - Töreboda samt Karlsborg - Töreboda och omvänt på dagsturer. Båten går i en riktning och fri bussanslutning tillbaka ingår i resan. Ombord på båten finns både mat och fika att köpa. Du kan även följa med M/S Bellevue på räk- och flerdagskryssningar.

motionsspår

Elljusspåret är 2350 m långt och går i en bitvis kuperad blandskog. Spåret har en nivåskillnad på drygt 20 m och underlaget består av mjuk flis. Längst motionsspåret sitter en digital tipspromenad som du enkelt deltar med genom din telefon. Mer info finns på plats vid Skidbacken på Furuvägen 12.

minigolf sommartid

I hjärtat av Lyrestad, nere i hamnen, är vår minigolf öppen mellan juni och augusti. Mer info om öppetider finns på plats. Ansvariga IF Weimer. 

Liljestenen  

På höger sida om ingången till Lyrestads kyrka står en liljesten uppställd mot kyrkväggen, fastsatt med cement och järnkrampor. Detta är Västergötlands nordligaste gravhäll av denna typ, och ett mycket vackert exemplar av denna stora grupp gravstenar. 

rogstorpsstenen

Runstenen i Rogstorp i Lyrestad restes för ca 1000 år sedan och är en av Västergötlands vackraste och mäktigaste runstenar.

Böckersboda skeppsättningar

På en grusås nära Norrkvarn vid Göta Kanal ligger Böckersboda by. Här samsas kulturarv från helt olika tider på ett spännande sätt. Inne bland ålderdomlig bybebyggelse finns två stora skeppssättningar från järnåldern. 

Kulturstigen

Kulturstigen i Norrkvarn erbjuder en naturskön, kortare promenad skyltad med information från byggnadstiden av Göta kanal. I den gamla kalkboden vid Norrkvarns övre sluss finns en utställning. Guidade turer finns. 

pulkabacke med lift

I Lyrestad finns Mariestads kommuns enda backe med liftsystem. Det är IF Weimer Lyrestad som ansvarar för skötsel och bemanning. Här finns också en värmestuga när det börjar bli dags för en paus. 

mercedesmuséum

Mercedesladan i Lyrestad är ett museum med Mercedes bilar från 1950 till 2012. Kom in och upplev historia i ladan! 

bibliotek

Lyrestads bibliotek finns i Lyrestads skola och fungerar både som skol- och folkbibliotek. På biblioteket finns böcker, tidskrifter och annat för både stora och små.  Öppet måndagar och onsdagar.

Barnföreningen

Luciatåg, julmarknad, den årliga läskiga spökvandringen, barngymnastik och mycket mer. Läs mer om Lyrestads barnförening. 

boule

Välkomna att spela boule precis intill Göta Kanal.